De Cronos Groep stapt aan boord bij IT bedrijf Aginco

Gent, 6 mei 2024 — Aginco, de Belgische expert in de digitalisering van juridische en administratieve processen treedt toe tot ICT-integrator de Cronos Groep.

Aginco (voluit AGILE INCUBATION COMPANY) is gespecialiseerd in de digitalisering van complexe administratieve of juridische procedures, zoals insolventiedossiers of het beheren van licenties en certificaten. Met het haar eigen ontwikkeld RAE-platform kan zij veilige, snelle en intuïtieve cloudplatformen bouwen op maat van elk type procedure en gebruiker. Het Centraal Register Solvabiliteit, kortweg RegSol, dat beheerd wordt door de Orde Van Vlaamse Balies (OVB) en de Ordre des Barreaux Francophones et Germanophone (OBFG) in België, is de meest bekende toepassing.

Tot voor de lancering van RegSol bestonden Belgische insolventiedossiers, zoals faillissementen en reorganisaties, immers enkel op papier. Betrokken partijen, waaronder schuldeisers, belanghebbenden en administraties, hadden vaak slechts toegang door die dossiers fysiek in te kijken op de ondernemingsrechtbanken.

Aginco ontwikkelde RegSol in 2017 in opdracht van de Belgische Ordes van Advocaten en digitaliseerde hiermee de volledige procedure, van de eerste uitspraak tot de laatste handtekening. RegSol werd een succesverhaal. Niet alleen omdat België hiermee een belangrijke stap zette in de digitalisering van haar eigen Justitie, maar ook omdat zij hiermee koploper werd binnen de EU. Geen enkele andere EU-lidstaat beschikt immers over een volledig digitaal centraal insolventieregister, toegankelijk voor zowel rechtbanken, burgers als ondernemingen.

Recent werd op basis van hetzelfde platform ook Justrestart gebouwd in opdracht van de Ordes van Advocaten in België, het nieuwe digitale platform voor het beheer, de opvolging en de behandeling van de procedures van collectieve schuldenregeling. JustRestart biedt alle actoren (schuldenaar, schuldeisers, magistraten, griffie en schuldbemiddelaar) een instrument om dossiers van collectieve schuldenregeling digitaal op te volgen en te behandelen. Een voorbeeld hoe technologie kan bijdragen in de bescherming van kwetsbare personen.

Aginco neemt met De Cronos Groep een ervaren partner aan boord om haar te helpen haar ambitieuze toekomstplannen te versnellen. De Cronos Groep is het grootste onafhankelijke techdienstenbedrijf van België met een omzet van ongeveer 1,3 miljard euro en ongeveer 9.000 medewerkers. Het overkoepelt als holding-bedrijf bijna 600 vennootschappen en vormt zo een incubator voor ambitieuze start-ups, een labo voor nieuwe technologie en een school voor ondernemerstalent. Naast haar klassieke IT-dienstverlening, innoveert de Cronos Groep ook in gebieden zoals digitale marketing, gameontwikkeling, artificiële intelligentie, quantum computing en de metaverse.

Het managementteam van Aginco blijft ongewijzigd en blijft ook als mede-aandeelhouder aan boord. Ann De Jaeger, mede-oprichter en CEO is enthousiast over de samenwerking: “We merken zowel in België als in Europa een groeiende vraag naar digitalisering van complexe juridische en administratieve processen, om de doorlooptijd te versnellen en meer transparantie te bieden aan alle betrokkenen. We zijn ervan overtuigd dat we met de hulp van Cronos ons succesverhaal ook in Europa kunnen neerzetten. Bovendien vinden we in Cronos een sterke partner met een uniek ecosysteem waarbinnen we onze innovatieve en dynamische cultuur kunnen behouden.”

Sam Bambust, CEO De Cronos Groep: “Aginco en Cronos delen de ambitie om België een Europese koploper te laten worden in de digitalisering van haar Justitie. Met haar brede en diepe kennis van juridische procedures en de ontwikkeling van haar RAE platform en Regsol, verwezenlijkte Aginco iets uniek. We zien nog veel andere mogelijke toepassingen. Bij Cronos zijn we dan ook zeer verheugd om mee aan boord te stappen en Aginco op alle mogelijke vlakken te ondersteunen haar doelstellingen in België én Europa waar te maken. “